Προβολή όλων των 2 αποτελεσμάτων

Ο Κατακτητής του Απέραντου Γαλάζιου (Η ιστορία του Στάθη Χατζή)- Γιάννης Δετοράκης

15,10 
Toυ Γιάννη Δετοράκη
Σκίτσα: Ανδρέας Κωστανάσιος

Η ιστορία και οι περιπέτειες του μεγαλύτερου Ελεύθερου δύτη, του Στάθη Χατζή

Ο Στάθης Χατζής του Γεωργίου υπήρξε ο πρωτοβουτηχτής ανάμεσα σε εκατοντάδες ελεύθερους δύτες-σφουγγαράδες της Σύμης και των Δώδεκα-νήσων στις αρχές του 20 αιώνα. Το 1913 καταδύθηκε σε βάθος 88 μέτρων, επί 4 λεπτά, στη προσπάθεια του να εντοπίσει και να δέσει την χαμένη στον βυθό άγκυρα του Ιταλικού θωρηκτού Regina Margherita.
Το ανεπανάληπτο κατόρθωμα του ηταν αντιπροσωπευτικό των απίστευτων ικανοτήτων αυτού του ταπεινού σφουγγαρά, αλλά και της γενιάς του, των τελευταίων ελεύθερων δυτών - σπογγοθηρευτών που εξαφανίστηκαν μαζί με μια μοναδική στον κόσμο παράδοση, η οποία συνεχιζόταν ως τότε αδιάκοπα απο τα βάθη της αρχαιότητας.
Στις 180 σελίδες του βιβλίου οι περιπέτειες κασι οι θρυλικές καταδύσεις του Στάθη Χατζή, γίνονται η αφορμή να καταγραφτεί όλη η ιστορία της ελεύθερης κατάδυσης απο την προέλευση της στα αρχαία χρόνια ως τα τέλη του 20ού αιώνα. Σπάνιες φωτογραφίες και ντοκουμέντα φανερώνουν τα επιτεύγματα ενός νησιωτικού πληθυσμού χιλιάδων ελευθέρων δυτών και των οικογενειών τους, που με επίκεντρο την Σύμη και τα Δωδεκάνησα, μεγαλούργησαν στο Αιγαίο επί αιώνες, χάρη στα πολύτιμα σφουγγάρια που ανέβαζαν απο τους βυθούς της Μεσογείου, τα επεξεργαζόντουσαν και τα εμπορεύονταν στην Ευρώπη και την Αμερική.
Τα σύγχρονα ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης και η εξέλιξη της καταδυτικής φυσιολογίας αποκαλύπτουν σήμερα τις αξεπέραστες ικανότητες αυτών των αγνοημένων πρωτοπόρων της κατάδυσης με άπνοια και αποδεικνύουν τις αξεπέραστες δυνάμεις που διέθετε ο Στάθης Χατζής: ο μοναδικός στην ιστορία, άνθρωπος που πραγματικά κατέκτησε τα μυστικά και τη μαγεία του απέραντου γαλάζιου...

Φυσιολογία και Ιατρική της Κατάδυσης με Άπνοια – Γιάννης Δετοράκης

15,10 
O Έλληνας ελεύθερος δύτης υπήρξε πάντα ''εμπειρικός'' μαθητής του χόμπι του. Έπρεπε ο ίδιος να τρέξει σ' ένα περισσότερο έμπειρο φίλο του, σε περιστασιακά σεμινάρια συλλόγων ή σε τυχαία άρθρα περιοδικών για να επιλύσει βασικές απορίες του. Και στην κρίσιμη στιγμή της κατάδυσης υπήρχε στην σκέψη του η αμφιβολία της άγνοιας, η αγωνία της ημιμάθειας και τελικά η ψευδαίσθηση της ασφάλειας, αφού όλα γινόντουσαν εμπειρικά.
Η εξέλιξη του σπόρ έφερε χιλιάδες νέους ανθρώπους σ'αυτό το όμορφο και δύσκολο χόμπυ και αξίζει να προσπαθήσουμε αυτοί να γνωρίσουν σωστά την κατάδυση.
Το 130σέλιδο βιβλίο αυτό φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν οδηγό στα προβλήματα φυσιολογίας της άπνοιας, να γίνει βιβλίο αναφοράς, χρήσιμο σε κάθε ελεύθερο δύτη που επιζητά ένα αναγνωρισμένο και έγκυρο επιστημονικά εγχειρίδιο, δυσιολογίας και ιατρικής της άπνοιας.